Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?
SEO söz konusu olduğunda pek çok farklı strateji ve uygulamadan bahsetmek mümkündür. Ancak organik bir trafik artışı için en önemli noktaların başında site içi çalışmalar gelir. Bu doğrultuda site haritası, arama motorlarının sitenizi doğru bir biçimde anlaması için oldukça önemlidir. Böylelikle sitenize eklediğiniz sayfaların Google tarafından indekslenmesi çok daha kolay ve hızlı olur.
Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur? Temel olarak site haritası site içerisindeki sayfaların birbirleriyle ilişkisini ifade eder. Bu açıdan site haritasını doğru bir biçimde oluşturmak SEO’nun temel işlerinden biridir.
Google bir siteyi taramak için tarama botu adını verdiğimiz tarayıcı yazılımlardan yararlanır. Googlebotlar bir siteyi sayfadan sayfaya ilerleyerek keşfeder. Bu keşif sırasında gördükleri her bağlantı hakkındaki bilgileri de aynı şekilde kaydeder. Kullanıcı bir arama gerçekleştirdiğinde Google, daha önce taradığı bu verileri kullanarak bir arama sonuç sayfası oluşturur. Bu anlamda site haritasına önem vermeniz, Google botlarının sitenizi doğru şekilde anlamasına yardımcı olur.
Site Haritası Kullanmanın Avantajları
Teknik açıdan bir site haritası kullanmanızın şart olmadığını hemen söyleyeyim. Aksine Google ve diğer arama motoru botlarının gereğini yapacağından emin olabilirsiniz. Siz bir site haritası kullanmasınız da tarama botları, sitenizi bulup dizinlerine ekleyecektir. Yine de bu sizin taranmasını istediğiniz her şeyin taranacağını garanti etmez. Bu anlamda bir site haritasının son derece önemli iki görev üstlendiğini söylemem gerekir:
- Bir site haritası sitenizdeki tüm sayfaların bir listesidir. Google botları bu sayede sitenizdeki her şeyi kolaylıkla bulacaktır.
- Buna ek olarak bir site haritası, sayfalarınızdaki bağlama dayalı bilgileri ve meta verileri içerir. Bu veriler sayfanızın nasıl düzenlendiği hakkında Google botlarına bilgi verir. Aynı zamanda sayfanın güncellenme tarihi, ilişkili olduğu diğer sayfalar gibi noktaları da söyler.
Bu iki fonksiyon sayesinde site haritası kullanmak Google botlarının sitenizdeki tüm içeriği algılamasına yardımcı olur.
Site Haritası Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Son derece basit bir işlem olsa da site haritası oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Çünkü sitemap dosyalarının uyması gereken çeşitli sınırlamalar vardır. Ayrıca tarama dışında kalması gereken sayfaların da site haritası içerisinde yer almaması gerekir. Bu doğrultuda dikkat etmeniz gereken temel noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- İlk olarak sitemap dosyalarının 50.000’den daha fazla URL adresi içermemesi gerektiğini hatırlatayım. Görseller için oluşturduğunuz haritalarda ise bu sayı 1000’e kadar düşmektedir.
- Buna paralel olarak bir sitemap dosyasının boyutu en fazla 50 MB olmalıdır.
- Kullanıcılara yardımcı olan pek çok sayfa tarama bütçesi açısından gereksizdir. Örneğin açılış sayfası, istek listeleri gibi özellikleri site haritasına eklememelisiniz.
- Site haritasına eklediğiniz URL adreslerinin hata kodu vermediğine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde tarama bütçenizi boşa meşgul edecek sayfaların taranmasını garanti altına alırsınız.
- Benzer şekilde yinelenen sayfalar da tarama bütçenizi boşa harcar. Bunları da site haritasının dışında tutmalısınız.
- Robots.txt aracılığıyla engellediğiniz sayfaları da site haritasına eklemeniz anlamanız olacaktır.
- Dosyalarınızı UTF 8 şeklinde kodlamayı unutmamalısınız.
- Eğer sitenizde çok dil içeriyorsa aynı sayfalarda her dil için ayrı URL adresleri kullanmalısınız. Ayrıca bunun yanı sıra hreflang açıklamalarından da yararlanmalısınız.
- URL adreslerinde Türkçe karakterler yer almaz. Bu nedenle bu karakterleri sayfa haritasında da kullanmamanız gerekir.

Site Haritası Google’a Nasıl Gönderilir?
Bu başlıkta anlattıklarımı özellikle yapmanız gerekmediğini hemen söyleyeyim. Site haritanızı sitenize yüklemeniz Google botlarının bulması için yeterlidir. Yalnızca süreç bu şekilde biraz daha geç işleyecektir. Süreci hızlandırmak için ise site haritanızı Google’a kendiniz yükleyebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz araç ise Google Search Console’dur.
Search Console’da oturum açtıktan sonra sol panelde yer alan Sitemaps sekmesini kolaylıkla görebilirsiniz.
Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?